Anonymous of Holland            -A Dutchman in Korea-

    Helo welcom 2 my websight

District 9 – A short review

So I just came back from watching District 9, and thought I’d tell you what I thought of it.

District9poster_2


What we liked (in order of awesome):

1. It’s an experimental movie
Je verwacht een film als District 9 in deze tijd niet. In een tijd van economische onrust waarin sequel na sequel en inhoudloze stervehikelen by the dozens uitgekotst worden, verwacht je een Transformers 3 of een nieuwe Tarantino film, maar geen film zonder sterrencast, zonder buzz (of die moet ik gemist hebben) en met erg onconventionele storytelling, editing en camerawerk. Alles aan District 9 voelt fresh: de setting, het plot, de aliens, je hebt nog nooit iets quite like it gezien en alleen al daarvoor zou ik iedereen aanraden erheen te gaan.

2. The Prawns
De aliens, ‘prawns’, zijn fucking awesome. Het zijn dus een soort garnalen, alleen dan in allerlei vreemde kleurencombinaties en met een stuk meer bewegende onderdelen. Uit de trailers dacht ik dat het mensen in rubber pakken waren; dat waren het helaas niet het geval (it’s a lost art, you wouldn’t understand) maar de special effects waren vrij realistisch. Bovendien zijn de Prawns al vanaf het begin van de film een stuk sympatieker dan de mensen; ze zitten op een vreemde planeet, afgescheiden van hun ras, in een sloppenwijk in Afrika gestauwd en moeten leven op kattenvoer en dierlijk afval. En dan worden ze na 20 jaar ook nogeens geweldadig uit hun sloppenwijken gegooid. Het is duidelijk dat de writers wilden dat je je met de aliens zou identificeren in plaats van met de mensen, en dat de Prawns in hun eigen taal tegen elkaar praten helpt daar enorm bij. Het wordt meteen akelig menselijk als er zo’n Prawn in rags op z’n knieën voor z’n huis zit, smekend voor zijn leven.

3. The gritty realism
Which brings me tot het derde grote goed van deze film: het realisme. De setting is enorm geloofwaardig, de wereld die eigenlijk slechts in de eerste 10 minuten wordt geschapen wordt op zo’n vanzelfsprekende wijze voorgesteld dat het bij de kijker nieteens op komt eraan te twijfelen. Dit realisme wordt door de gehele film doorgetrokken, door gebruik te maken van handycam beelden, stoffige omgevingen waarin je niet alles kan zien, camera’s die duidelijk gedragen worden en geloofwaardige special effects die op geen enkel moment in negatieve wijze opvallen tegen de rest van de wereld.

4. The Avatar trailer
Voordat de film begon, werden we getrakteerd op de trailer van James Cameron’s Avatar, een film waar ik al maanden enorm veel over aan het lezen en het hypen ben, maar waarvan ik op een of andere manier nog geen trailer had gezien. Wel, de trailer was fucking awesome. I had a huge grin on my face.

5. The weapons
De alien wapens, die overigens slechts spaarzaam worden gebruikt tot tegen het eind, zijn motherfucking awesome. HAI, WAZZAP, DIT IS EEN FUCKING HUGE WITTE GUN MET AAN DE VOORKANT ‘N SOORT MINIVULKAANTJE WAAR FUCKING AIR RIPPLES UIT KOMEN, WHATCHA GONNA DO NOW, PUNK!?

What we didn’t like (in order of awfulness):

1. The obvious sequel setup
Nu, ik zeg niet dat ik per se tegen een sequel ben (al vind ik wel dat het in dit geval beter bij één film kan blijven) maar ik ben wel tegen films die er vanaf ‘t begin al vanuit gaan dat er wel een sequel komt. Ten eerste omdat Sin Episodes dit ook deed AND LOOK WHAT HAPPENED THERE en ten tweede omdat het meestal betekent dat de eerste film met een kuteind opgescheept wordt. Bij District 9 is het einde niet heel kut, maar ze hadden ‘t beter af kunnen ronden.

2. The setup
Nu, de wereld en de sfeer enzo waren dus awesome, maar het begin is zo ongeloofwaardig. De aliens komen dus naar de aarde, blijven hangen boven Johannesburg, heel de wereld gaat OHMIGAAWWWDD ALIENS en wat doen de overheden van de wereld direct na first contact? Ze gooien alle aliens in een sloppenwijk in Afrika.
Wat?
Serieus, wat? Ik heb totaal geen problemen met mezelf op laten gaan in de meest idiote werelden en scenario’s, maar als je een alternatieve wereld schildert die precies hetzelfde is als deze met als enige verschil dat er aliens zijn, LAAT DE MENSHEID DAN REAGEREN ZOALS DE MENSHEID ZOU REAGEREN. Er is no fucking way dat we ooit een fucking master race met technologie waar we nieteens van kunnen dromen in krotten gooien en hun moederschip maar gewoon daarboven laten hangen gedurende 20 jaar. Come on.

3. The ADHD
Het gritty realism was nice, maar dat gecombineerd met de manier waarop het verhaal verteld werd, zorgde voor één grote, snel gecutte, rollercoaster ride. Sommige mensen mogen dat misschien erg hax vinden, en ja je zit er constant door op het puntje van je stoel, maar het wordt echt te veel op een gegeven moment.

4. The editing
Which brings me to my last point: het editen. De film duurt iets korter dan 2 uur, maar ergens in het midden zitten gewoon zoveel nutteloze en vooral veel te langzame scenes dat ik het gevoel heb dattie echt wel wat korter had kunnen zijn en daarmee ook een stuk beter. Nu ben ik zéker niet iemand die houdt van steven-seagal-sized films (van 80 minuten) maar ik hou er ook niet van als een film niet goed loopt, en daar heeft D9 toch een beetje last van.

5. Missing bits
Oeps, ik had nog een punt. Vanaf het begin van de film zat ik al te wachten op THE GREAT FUCKING REVOLT waarin de Prawns het eindelijk beu zouden zijn behandeld te worden als tuig en op zouden staan en wat fucking human ass zouden gaan kicken….but it didn’t happen. Als er één film vraagt om een revolt, dan is het deze wel. Dat had echt goddamn glorious kunnen zijn! Maar helaas.
Wat ook ontbrak was een paar interessante shots van de binnenkant van het Mothership. Het schip was zoals alles in de film erg cool en realistisch ontworpen van buiten, maar ik had het graag nog van binnen gezien.

District9

Goed, maar waar komt het dan op neer?
Het komt neer op; watch this movie, it’s awesome, even though it does have it’s flaws and I wasn’t completely blown away by it.

Verdict: 8.2/10

Advertisements

3 comments on “District 9 – A short review

 1. Niec
  12 October 2009

  Damn you for pro number 4 daaaaaaamn you!!!

  Maar D9 is leuk! Vond het juist goed dat de aliens niet in opstand kwamen want anders was het weer voorspelbaar geweest en zoals alle aliens film dat de aliens de slechterik zijn.

 2. Niec
  12 October 2009

  Avatar is de nieuwe Twilight voor guys XD Sorry die moest nog even :p

 3. Harry d. Busdriver WHY THE HELL IS EVERYTHING CENTERED!?
  14 October 2009

  Lol centering. Ik fucking haat web-log.

  Maarre, als Avatar uit is en hij attract idd ‘n schijtlading furries, DAN is het de Twilight voor mannen (dan trekken ze immers allebei ‘the lowest common demeanor’ aan) maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren (anders had ik vast op 4chan al wel wat tekenen gezien =p).

  En ik zou de aliens niet als ‘slecht’ bestempelen als ze in zo’n geval zouden rioten hoor, ik vond juist dat de film daar helemaal naartoe aan ‘t bouwen was, you know, alzovast een justificatie aan ‘t geven VOOR WANNEER ‘T ZOU GEBEUREN >.>

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 10 October 2009 by in Film, Reviews and tagged , .

For e-mail updates!

Join 65 other followers

Forgotten Tomes

Statistics

 • 25,084 Minds Expanded

Instagram

From #temples to #churches.

#church #Korea #SouthKorea #Seoul #religion #Christian #Christianity #cross #Korean #spooky #spoopy #filter #woods #교회 #무서워 #서울 #기독교 I had a great time working with #SBS on their new program #내방안내서 in the beautiful #Mihwangsa #temple. I'm sure that @zazimusic has made @haemin_sunim proud with their song based on his book, #멈추면비로소보이는것들.
며칠동안 #미황사 에서 시간을 보내는 게 큰 인상을 주었고 만난 사람들 너무 친절하게 챙겨서 감사하는 말 밖에 못 한다.
다들 #수고했어.

#Korea #SouthKorea #tv #filming #television #tvshow #Koreantv #Buddhism #Buddha #traditional #절 #불교 #텔레비전 #쇼 #촬영 #버라이어티 #발송 I came back to #Seoul yesterday. Waking up to the sound of cars passing under my window and people shouting instead of the sound of the waves rolling over the beach and bugs chirping, I realized again that a part of me hates this city, no matter how much I love it. Now I understand why #혜민스님 makes the trip back to #미황사 so often even though he lives in Seoul as well.

For people living in a big city like this, it's important to #slowdown and not get caught and lose yourself in the flow of things. Life in the #countryside and in a #temple is so different, so much more #empty, but so much more fulfilling.

#Korea #SouthKorea #Mihwangsa #color #peace #reflection #religion #Buddhism #Buddha #tranquility #traditional #절 #평화 #불교 #해남 #108배 #전통 #역사 #생각 #자성 #내이야기 #미황사 에서 사흘밖에 안 보냈는데, 그래도 #생각 을 많이 바뀌었다. #성찰 하면서 내 한국 생활도 생각하고 한국 사람들의 #촌 을 생각하면서 왜 한국이랑 사랑에 빠졌는지 다시 깨달았어요. 한국에서 사는 것이 선물이니까.. 잘 살아야지.

#절라도 #절라남도 #절 #평화 #불교 #해남 #혜민스님 #Korea #SouthKorea #Temple #Shrine #tranquility #peace #reflection #religion #Buddhism #Buddha #혜민스님 의 #미황사 에서 #멈추면비로소보이는것들 많다. #절 의 #평화 를 느끼고 마음을 비우면서 깊은 생각도 하고 한국 생활을 #감사 하는 생각도 많고.. 한국이 역시 #아름다운 나라입니다. 
Another gorgeous #sunset at #Mihwangsa #temple.
I am so thankful to #SBS and 혜민스님 for letting us stay here.
Just like the title of his book, there are many things you can only see when you #slow down. Staying at the temple and talking with the staff has taught me once again that Korea is an amazing country, and I couldn't be happier to be here. 
#nofilter #Korea #SouthKorea #island #traditional #tranquility #nature #wood #meditation Everything is more beautiful in #Jeollanamdo, even a #sunset.

#nature #Korea #SouthKorea #sea #island #절라도 #절라남도 #바다 #섬 #자연 #일몰
%d bloggers like this: