Anonymous of Holland            -A Dutchman in Korea-

    Helo welcom 2 my websight

District 9 – A short review

So I just came back from watching District 9, and thought I’d tell you what I thought of it.

District9poster_2


What we liked (in order of awesome):

1. It’s an experimental movie
Je verwacht een film als District 9 in deze tijd niet. In een tijd van economische onrust waarin sequel na sequel en inhoudloze stervehikelen by the dozens uitgekotst worden, verwacht je een Transformers 3 of een nieuwe Tarantino film, maar geen film zonder sterrencast, zonder buzz (of die moet ik gemist hebben) en met erg onconventionele storytelling, editing en camerawerk. Alles aan District 9 voelt fresh: de setting, het plot, de aliens, je hebt nog nooit iets quite like it gezien en alleen al daarvoor zou ik iedereen aanraden erheen te gaan.

2. The Prawns
De aliens, ‘prawns’, zijn fucking awesome. Het zijn dus een soort garnalen, alleen dan in allerlei vreemde kleurencombinaties en met een stuk meer bewegende onderdelen. Uit de trailers dacht ik dat het mensen in rubber pakken waren; dat waren het helaas niet het geval (it’s a lost art, you wouldn’t understand) maar de special effects waren vrij realistisch. Bovendien zijn de Prawns al vanaf het begin van de film een stuk sympatieker dan de mensen; ze zitten op een vreemde planeet, afgescheiden van hun ras, in een sloppenwijk in Afrika gestauwd en moeten leven op kattenvoer en dierlijk afval. En dan worden ze na 20 jaar ook nogeens geweldadig uit hun sloppenwijken gegooid. Het is duidelijk dat de writers wilden dat je je met de aliens zou identificeren in plaats van met de mensen, en dat de Prawns in hun eigen taal tegen elkaar praten helpt daar enorm bij. Het wordt meteen akelig menselijk als er zo’n Prawn in rags op z’n knieën voor z’n huis zit, smekend voor zijn leven.

3. The gritty realism
Which brings me tot het derde grote goed van deze film: het realisme. De setting is enorm geloofwaardig, de wereld die eigenlijk slechts in de eerste 10 minuten wordt geschapen wordt op zo’n vanzelfsprekende wijze voorgesteld dat het bij de kijker nieteens op komt eraan te twijfelen. Dit realisme wordt door de gehele film doorgetrokken, door gebruik te maken van handycam beelden, stoffige omgevingen waarin je niet alles kan zien, camera’s die duidelijk gedragen worden en geloofwaardige special effects die op geen enkel moment in negatieve wijze opvallen tegen de rest van de wereld.

4. The Avatar trailer
Voordat de film begon, werden we getrakteerd op de trailer van James Cameron’s Avatar, een film waar ik al maanden enorm veel over aan het lezen en het hypen ben, maar waarvan ik op een of andere manier nog geen trailer had gezien. Wel, de trailer was fucking awesome. I had a huge grin on my face.

5. The weapons
De alien wapens, die overigens slechts spaarzaam worden gebruikt tot tegen het eind, zijn motherfucking awesome. HAI, WAZZAP, DIT IS EEN FUCKING HUGE WITTE GUN MET AAN DE VOORKANT ‘N SOORT MINIVULKAANTJE WAAR FUCKING AIR RIPPLES UIT KOMEN, WHATCHA GONNA DO NOW, PUNK!?

What we didn’t like (in order of awfulness):

1. The obvious sequel setup
Nu, ik zeg niet dat ik per se tegen een sequel ben (al vind ik wel dat het in dit geval beter bij één film kan blijven) maar ik ben wel tegen films die er vanaf ‘t begin al vanuit gaan dat er wel een sequel komt. Ten eerste omdat Sin Episodes dit ook deed AND LOOK WHAT HAPPENED THERE en ten tweede omdat het meestal betekent dat de eerste film met een kuteind opgescheept wordt. Bij District 9 is het einde niet heel kut, maar ze hadden ‘t beter af kunnen ronden.

2. The setup
Nu, de wereld en de sfeer enzo waren dus awesome, maar het begin is zo ongeloofwaardig. De aliens komen dus naar de aarde, blijven hangen boven Johannesburg, heel de wereld gaat OHMIGAAWWWDD ALIENS en wat doen de overheden van de wereld direct na first contact? Ze gooien alle aliens in een sloppenwijk in Afrika.
Wat?
Serieus, wat? Ik heb totaal geen problemen met mezelf op laten gaan in de meest idiote werelden en scenario’s, maar als je een alternatieve wereld schildert die precies hetzelfde is als deze met als enige verschil dat er aliens zijn, LAAT DE MENSHEID DAN REAGEREN ZOALS DE MENSHEID ZOU REAGEREN. Er is no fucking way dat we ooit een fucking master race met technologie waar we nieteens van kunnen dromen in krotten gooien en hun moederschip maar gewoon daarboven laten hangen gedurende 20 jaar. Come on.

3. The ADHD
Het gritty realism was nice, maar dat gecombineerd met de manier waarop het verhaal verteld werd, zorgde voor één grote, snel gecutte, rollercoaster ride. Sommige mensen mogen dat misschien erg hax vinden, en ja je zit er constant door op het puntje van je stoel, maar het wordt echt te veel op een gegeven moment.

4. The editing
Which brings me to my last point: het editen. De film duurt iets korter dan 2 uur, maar ergens in het midden zitten gewoon zoveel nutteloze en vooral veel te langzame scenes dat ik het gevoel heb dattie echt wel wat korter had kunnen zijn en daarmee ook een stuk beter. Nu ben ik zéker niet iemand die houdt van steven-seagal-sized films (van 80 minuten) maar ik hou er ook niet van als een film niet goed loopt, en daar heeft D9 toch een beetje last van.

5. Missing bits
Oeps, ik had nog een punt. Vanaf het begin van de film zat ik al te wachten op THE GREAT FUCKING REVOLT waarin de Prawns het eindelijk beu zouden zijn behandeld te worden als tuig en op zouden staan en wat fucking human ass zouden gaan kicken….but it didn’t happen. Als er één film vraagt om een revolt, dan is het deze wel. Dat had echt goddamn glorious kunnen zijn! Maar helaas.
Wat ook ontbrak was een paar interessante shots van de binnenkant van het Mothership. Het schip was zoals alles in de film erg cool en realistisch ontworpen van buiten, maar ik had het graag nog van binnen gezien.

District9

Goed, maar waar komt het dan op neer?
Het komt neer op; watch this movie, it’s awesome, even though it does have it’s flaws and I wasn’t completely blown away by it.

Verdict: 8.2/10

Advertisements

3 comments on “District 9 – A short review

 1. Niec
  12 October 2009

  Damn you for pro number 4 daaaaaaamn you!!!

  Maar D9 is leuk! Vond het juist goed dat de aliens niet in opstand kwamen want anders was het weer voorspelbaar geweest en zoals alle aliens film dat de aliens de slechterik zijn.

 2. Niec
  12 October 2009

  Avatar is de nieuwe Twilight voor guys XD Sorry die moest nog even :p

 3. Harry d. Busdriver WHY THE HELL IS EVERYTHING CENTERED!?
  14 October 2009

  Lol centering. Ik fucking haat web-log.

  Maarre, als Avatar uit is en hij attract idd ‘n schijtlading furries, DAN is het de Twilight voor mannen (dan trekken ze immers allebei ‘the lowest common demeanor’ aan) maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren (anders had ik vast op 4chan al wel wat tekenen gezien =p).

  En ik zou de aliens niet als ‘slecht’ bestempelen als ze in zo’n geval zouden rioten hoor, ik vond juist dat de film daar helemaal naartoe aan ‘t bouwen was, you know, alzovast een justificatie aan ‘t geven VOOR WANNEER ‘T ZOU GEBEUREN >.>

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 10 October 2009 by in Film, Reviews and tagged , .

For e-mail updates!

Join 64 other followers

Forgotten Tomes

Statistics

 • 24,545 Minds Expanded

Instagram

Apparently, this passes for #art in #Korea. 
Eh, I'll take it. 
#StarWars #스타워즈 #Museum #미술관 #Stormtrooper #스톰트루퍼 #DarthVader #다스베이더 #LukeSkywalker #루크스카이워커 Final picture of the day:
A really, really #happy #Gumiho #고병재 after winning his first ever #GSL #Final. 
After the match, he said the first thing he's going to do is absolutely nothing for at least 5 days since getting this far in the GSL was a lot harder than he had imagined. 
Take a rest, 병재야, you deserved it. 
#Starcraft #Starcraft2 #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #스타크래프트 #esports #gaming #progamer #Korea #Terran #SouthKorea #게임 #Gumiho #고병재 with his friends, celebrating his #GSL #Finals #victory over #soO. 
#Starcraft #Starcraft2 #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #스타크래프트 #esports #gaming #progamer #Korea #Gumiho #고병재 asked me for a picture after I won the #GSL #final against #soO #어윤수 today. Thought I'd humor him. 
#Starcraft #Starcraft2 #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #esports #gaming #progamer #Terran #스타크래프트 #테란 #파이널 And once again your #GSL #Final #winner is NOT #soO! 
Congratulations to #Gumiho #고병재 for his first win, and apologies for Instagram's focusing being so crap. 
#Starcraft #Starcraft2 #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #esports #gaming #progamer #Zerg #Terran #어윤수 #테란 #저그 #videogames The #Alien #Anthology 35th #Anniversary Edition Bluray #Boxset is safely in my hands where #RidleyScott can't touch it. 
Now to find a #Bluray player so I can actually watch it.. #에이리언 #블루레이 #세트
%d bloggers like this: