Anonymous of Holland            -A Dutchman in Korea-

    Helo welcom 2 my websight

Un Tour nostalgique de St. Oelbert Gymnasium

Dus vandaag was ik voor ‘t eerst sinds lange tijd weereens naar het Oelbert (mijn oude middelbare school) gegaan. Ik was er gister al langs geweest, maar dat was om 17u (ik moest toevallig toch in de stad zijn) en toen was iedereen al weg, dus ik dacht ik kom vandaag op tijd uit bed en ga eens kijken wie ik nog kan vinden.

De school zelf is niet zo heel veel veranderd. Het gebouw is nogsteeds hetzelfde awesome omgebouwde klooster, alleen in plaats van de toegankelijke school die het eerst was (daar was ik nochtans behoorlijk trots op toendertijd: elke school die ik kende had een huge hek, behalve het Oelbert) stond er nu toch een vrij groot hek omheen die elke ingang blokkeerde. Daarnaast was er van een grootste entree zoals dat in mijn eerste jaren nog was geen sprake meer; tegenwoordig moet je langs de achterkant komen wil je überhaupt je auto weg kunnen zetten. Toch jammer.
Van binnen was echter alles ongeveer hetzelfde: de lokalen hadden nogsteeds dezelfde stoelen en bureautjes, hetzelfde behang, hetzelfde kleurenschema en, jazeker, nogsteeds dezelfde oude computers met gigantische CRT monitoren.

Rondlopen was dan ook behoorlijk nostalgisch, aangezien zelfs de deuren van het toilet (met een mooi verticaal raam erin zodat je mensen kan zien staan pissen, briljant design!) nog hetzelfde waren.
Maar nostalgie heb je niet voor je schoolgebouw, je voelt het voornamelijk voor de docenten die je geest hebben gevormd en gekneed tot hij pijn deed….of dat toch in ieder geval probeerden te bereiken door je elke week voldoende huiswerk op te geven.
Helaas waren een hoop van mijn leraren al oud toen ik les van ze kreeg, dus veel zijn er ondertussen weg of zelfs met pensioen. Van de leraren die ik echt graag wilde zien waren er gelukkig nog wel een paar aanwezig die ook daadwerklijk les gaven vandaag. Ik kwam net binnen terwijl de lessen al in volle gang waren though en nadat ik even met mevrouw Borst van CKV had geluld kon ik even wat tijd killen in de lerarenkamer, wat op zich natuurlijk al REVOLUTIONAIR was, want dat is toch altijd een beetje verboden terrein als je zelf nog op school zit.

Ik kreeg ‘n theetje aangeboden en ging aan tafel zitten met Borst en ‘de theemadammen’ waarvan er eentje Anita heet en van de andere weet ik het niet meer. Wonderbaarlijk genoeg waren zij eigenlijk van iedereen die ik die dag had gezien degenen die me het gemakkelijkst herkenden.
"HEEEEJ, DIE IS TOCH DIE ENE DIE HIER OP SCHOOL HEEFT GEZETEN EN MEE DEED AAN BEAUTY EN DE NERD?"
Ja, dat was ik inderdaad, en ja dat was best ‘n ervaring. En ik studeer nu rechten. Rechten? Uhu. Hoe is het hier op school tegenwoordig?
Toen bleek dat er toch wel wat veranderd was aan de mentaliteit van leerlingen sinds ik mijn middelbare schooltijd achter me heb gelaten; ze zijn tegenwoordig blijkbaar allemaal van het "MAAR DE HELE KLAS HAD ‘N ONVOLDOENDE, DUS HET IS NIET MIJN SCHULD" type (wat vroeger ook al bestond, maar toen was ‘t wel een minderheid) en op het laatste schoolfeest had een leerling een ouder in elkaar geslagen, wat ertoe geleid heeft dat er tegenwoordig aan de deur alcoholcontroles worden uitgevoerd om te voorkomen dat leerlingen van tevoren in gaan drinken. Dat soort shit hadden we vroeger niet! Ook het hek is natuurlijk een toonbeeld van de veranderingen tegenwoordig, want dat stond er niet alleen om de leerlingen tijdens de schooluren op het terrein te houden, maar vooral ook om ze ‘s nachts, wanneer ze op hun scootertjes met hun drugs in de zakken een plek zoeken om rond te gaan hangen, buiten te houden. Het mooie is dat je, wanneer je na zoveel tijd weereens terugkomt, vanalles te horen krijgt over wat er allemaal mis is met de school en de leerlingen vanuit het perspectief van de leraren, en dat zijn vaak dingen waar ze toen jij op school zat ook al aan dachten, maar die je toen nooit te horen kreeg.

Toen de bel ging (omdat het goede vrijdag was waren de lessen verkort van 45 minuten naar een half uur per les) besloot ik eens langs Schippers te gaan, die ik toen ik door de gangen liep met luide stem hoorde praten over de kunst in de Romeinse tijd. Hij herkende me meteen, want altijd als ik op school ben ga ik even langs hem. Hij was leraar Nederlands en Klassieke Culturele Vorming en organiseerde ook altijd de toneelstukken e.d. Veel mensen die ik ken vinden ‘m om een of andere reden ‘n klootzak, maar dat zal mogelijkerwijs te maken hebben met het feit dat ze er niet goed tegen kunnen dat hij daadwerkelijk verwachtte dat je wat deed voor z’n vak.
IN IEDER GEVAL, het is altijd interessant om even met Schippers te praten, want hij is toch een van de ‘oude rotten’ en ondanks dattie altijd wel wat te zeuren heeft is ‘t toch duidelijk dattie nogsteeds van z’n baan houdt. Het bleek dat hij een paar weken terug ook op de stripbeurs in Breda was en dattie daar voor een paar honderd euro aan Europese strips heeft ingeslagen. Jammergenoeg kon ik daar dan weer niet over meepraten omdat ik eigenlijk alleen Amerikaanse strips lees, maar ik had ‘m nog wel ‘My Inner Bimbo’ van Sam Kieth aangeraden omdat die voor een Amerikaanse comic toch vrij diep gaat.

Van de mensen die ik echt graag wilde zien waren er helaas een aantal niet, voornamelijk mevrouw Smulders van CKV die ik jaren heb gepest met mijn aanwezigheid ondanks het feit dat ik haar vak nieteens volgde en meneer Broeders die blijkbaar na het met pensioen gaan toch nog maar even terug is gekomen omdat ze geen andere leraar levensbeschouwing konden vinden. Ook Steuns werkt er nog wel, maar die was helaas vandaag niet aanwezig.
Hoek was er echter nog wel, en die stond ook op het ‘must see’ lijstje. Toen ik m’n eerste ronde door de gangen liep zag ik ‘r al in kleermakerszit op ‘n bureau zitten terwijl ze les gaf aan een groepje tweedeklassers. En ze was nogsteeds ‘n true bro. Naast een vrij uitgebreide uiteenzetting over hoe hard de organisatie van het Oelbert zuigt mbt werklast van leraren en de luiheid van studenten, hoorde ik dat ze ondertussen een (overigens enórm schattig!) kindje heeft gehad en ‘n paar dagen geleden ‘n nieuwe motor had gekocht. Ze zei ook dat ze me amper herkende; niet alleen vanwege het lange haar en baardje (ik had in de 5de en 6de geen Bio meer dus heb haar sindsdien weinig gezien) maar ook omdat ik blijkbaar een stuk zelfverzekerder en socialer ben geworden. Dat is toch leuk om te horen =p

Waarschijnlijk lag dat voornamelijk aan het feit dat ik weer terug op het Oelbert was though..het voelt een beetje als ‘n tweede thuis op een of andere manier. M’n Oelbert jaren waren zonder twijfel de beste jaren van m’n leven en in die periode was alles zo interessant en levendig dat ik altijd stond te popelen om terug naar school te gaan. Het is mooi om dan jaren later terug te komen om te zien hoe goed het vroeger was. Dat klinkt misschien nogal melodramatisch (ik ben immers pas 22), maar toch heb ik het gevoel dat ‘t leven nooit meer zo goed zou worden als het was op het Oelbert. Je hele levenswereld bestond eigenlijk uit je huis en je school, en iedereen die je kende ontmoette je daar elke dag en elke dag was weer een avontuur. Op een gegeven moment kende je alle leraren en leerlingen en de sfeer van zo’n kleine school is toch altijd een stuk amicabeler dan de klinische gangen van een universiteit…
Maar ik dwaal af.

Verder heb ik Herr Panthus nog gezien, die me geloof ik wel vaag herinnerde maar niet echt wist wattie met me aan moest, meneer Bogaerts van gym, meneer Ad (Adje Upload) Vermeulen die tegenwoordig blijkbaar conrector is (!!) en mevrouw Bachman van Engels die volgens mij echt geen idee meer had wie ik was (ik heb dan ook alleen in de 1te en 2de les van haar gehad geloofik).

All in all was ‘t echt wel de moeite waard om weereens binnen te lopen, en ik denk dat ik er de volgende keer best wel voor in ben om eens een hele dag weer wat lessen te gaan volgen..gewoon, voor de nostalgie.

Advertisements

11 comments on “Un Tour nostalgique de St. Oelbert Gymnasium

 1. Maudy
  2 April 2010

  Mieuww. K krijg Oelbert heimwee zo. Mag k volgende keer mee :P

 2. Greet
  2 April 2010

  Huh? Je kunt daar zomaar eventjes langsgaan om geen enkele reden in ‘t bijzonder? En je kunt daar ook gewoon zomaar klassen binnen- en buitenwandelen? Hoe absurd is dat XD

 3. Ghislaine
  2 April 2010

  Oeh! Als je een dag lessen gaat volgen wil ik mee! DUS beter doe je dat als ik weer in het land ben?
  Enne; Oelbert<3
  Wat een epische shit hebben we daar ammel gedaan. Vooral het gewoon niks doen en de oneindige oorlogen en discussies en schriften en geniale tekeningen en woeshwoeshwoesh.
  Nu mis ik je ineens keihard! Kom langs;)

  Kus

 4. APY
  2 April 2010

  Anita en Annelies.

 5. Harry de Busdriver
  3 April 2010

  @ Maudy:
  Ckrz. Mocht je ‘n keer tijd hebben doordeweeks en in Oosterhout zijn >.>
  @Greet:
  Kan dat in België niet bij je oude middelbare school dan? Bij ons vinden ze het altijd leuk als oud-leerlingen weer eens langs komen. We mogen ook nogsteeds naar de schoolfeesten komen technisch gezien xD
  @Ghis:
  Ik miste jou eergister heel veel! Ik was dus in Oosterhout in de stad om ‘n oplader te kopen en toen dacht ik ‘Goh, ik ga eens even langs het verboden rijk dan zeg ik even hoi tegen Ghisl–ohja’. Dat was poep. En toen kon ik ook niet tegen je zeuren over dat jullie geen Warhammer boeken hebben =p
  Je mag btw tegenwoordig niet meer op de gothicplek zitten! Officiele agora-regel nr. 3: Niet zitten op het podium. Hoe lame.
  @Apy:
  U heeft recht.

 6. Koen
  5 April 2010
 7. Harry d. Busdriver
  5 April 2010

  Dat is inderdaad mijn lievelingsEP van The Big Bang Theory =p

 8. Ghislaine
  5 April 2010

  Wuuuut wat een KEISTOMME REGEL!! Breken die hap. Die nieuwe gothicjes moeten nog veel leren dat ze er niet alsnog zitten. Wij mochten dat toch eink ook niet?

  Hier in mijn straat is wel een zeer epische stripboekenwinkel (ook echt de enige winkel die wel interessant is verder) dus als je nog iets zoekt:P
  Je kan altijd mijn tweelingzus in het verbodenrijk hoi gaan zeggen, dan lijkt het toch een beetje alsof je hoi tegen mij hebt gezegd. En we HADDEN warhammerboeken, maar warhammer is zo 1999! (ik heb dat zelfs nog gedaan! O_O)

 9. Harry d. Busdriver
  5 April 2010

  Nu zijn ze al bij bol.com besteld! WANNEER JE TERUG KOMT ZAL ER GEEN VERBODEN RIJK MEER ZIJN, BWAHAHAHA!
  Ze hadden trouwens ook redelijk haxe Aliens vs Predator omnibussen, maar helaas ‘n beetje te duur.
  Qua comics zoek ik alleen een issue van Batman Confidential, maar die kan ik wel gewoon hier bestellen. Misschien kun je voor me ‘n Spaanse versie van REC meenemen? =p

 10. Ghislaine
  6 April 2010

  Spaans? ik zit in Portugal schat^^

 11. Harry d. Busdriver
  6 April 2010

  Ohja..duhr..Portugezen hebben echt nog nooit iets worthwhiles gecreëerd behalve like schepen in de tijd van de conquistadores. Helaas! =p

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 2 April 2010 by in Diary and tagged , , , .

For e-mail updates!

Join 71 other followers

Forgotten Tomes

Statistics

 • 26,646 Minds Expanded

Instagram

Finally, just for an instant, my life looked just like one of those Apple commercials. It's 시험기간 (test week) in Korea, so cafés are filled to the brim with students sighing profound sighs of despair as they stare blankly at a pile of books and printouts, hoping the knowledge contained within them will somehow seep into their brains if only they sigh loudly enough. It's extra fun to visit cafés around this time of the year, not just because it's infinitely fascinating to observe Korean study rituals, but also because you'll automatically feel great about the fact that you do NOT have any tests to study for and can instead sit back and go through the birthday cards your family sent you for a birthday you almost forgot is now dawning very, very near. Good luck, guys, good luck. 화이팅, 한국 학생들! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ══════════════════════ #Korea #SouthKorea #Seoul #Seoul_Korea #Cafe #Café #Seoulcafe #HUFS #Hankukuniversityofforeignstudies #Midterms #Testweek #Study #Studying #Studygram #Birthday #Birthdaycard #Sony #Tentamenweek #ZuidKorea #Verjaardag #시험기간 #공부 #공부스타그램 #카페 #외대 #외대앞 #외대카페 #생일 #생일카드 #화이팅
If you ever find yourself in Gangnam around dinner time, and, like me, worry about being too poor (or budget conscious!) to pay 'Gangnam prices' for dinner, give this little Japanese restaurant called 'MomoSara' a chance. They serve delicious handmade Japanese style 'Hambageu' for ₩9,500, which is about as cheap as you can hope for around Gangnam. They're located about a 5 minute walk from exit 2. Also, they (unfortunately) didn't pay me to write this ㅋㅋ But sometimes it's nice to write a more 'Korean Instagram'-style post. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ══════════════════════ #Korea #SouthKorea #Seoul #Seoul_Korea #Gangnam #Food #Foodstagram #Japanesefood #Hambagu #MomoSara #Gangnam #Gangnamfood #Japanese #서울 #강남 #강남맛집 #모모사라 #일본음식 #일본집 #맛집 #일본맛집 #함바그 #먹스타그램
In spring, locals and tourists alike can often be seen hunting for that perfect selca with a tree adorned with cherry blossoms in the background to let everyone on their instagram or facebook feed know that spring has started. Being from a country that I guess simply doesn't have any cherry trees, suddenly seeing the roads and campuses of Korea covered in a blanket of pink always brings a smile to my face. It's a shame there's only a limited time to enjoy them. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ══════════════════════ #Korea #SouthKorea #Seoul #Seoul_Korea #cherryblossom #sakura #blossom #spring #flowers #bloom #petals #lente #ZuidKorea #벗꽃 #봄 #서울 #피우다 #꽃 #사쿠라
Seoul, as well as other cities in Korea, has a lot of apartment complexes. This is something we're not really used to back in Europe, but such a large portion of Korean territory consists of mountainous areas that there's little choice but to build up towards the sky. Apartment complexes like this one in Goyang are generally kind of like a mini-village; housing their own supermarket, hairdresser, etc. and because a lot of families live there, restaurants and schools tend to pop up near them. I guess it's every poor student's dream to some day be able to afford to live in a place like this away from the busy city, but not so far away that you cut visit it whenever you feel like it. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ══════════════════════ #Korea #SouthKorea #Seoul #Goyang #Seoul_Korea #City #Spring #Apartmentbuilding #Apartments #Flat #Flats #Koreanliving #Citylife #고양시 #고양 #아파트 #봄
8 years since he debuted at only 13 years old, 조성주, or Maru, has finally managed to bag that prize he so thoroughly deserves. As a fan, I was pretty worried about his opponent being Stats, who is a force to be reckoned with when it comes to PvT, but thankfully Maru reminded me and everyone else who might have doubted him that his skill is second to no one. Incidentally, his father also made a big impression on the fans in the Afreeca studio, with his relentless and completely adorable show of support for his son. Congratulations, Maru, and see you again in Season 2! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ══════════════════════ #Korea #SouthKorea #Seoul #Starcraft #Starcraft2 #SC2 #GSL #GSLFinal #Maru #Stats #Terran #Protoss #JinAir #esports #esport #gaming #gamer #progamer #Afreecatv #스타크래프트 #스타크래프트2 #스타2 #조성주 #김대엽 #팬 #테란 #프로토스 #진에어 #진에어그린윙스 #아프리카tv
Jin Air Greenwings Maru finally overcame his GSL curse and advanced to the finals last Saturday! He played 6 nail-biting back and forth matches against Dark, one of the best Zerg players out there and my personal favorite Zerg, but as a huge Jin Air fan I'm really happy Maru managed to pull through. On to the finals this weekend! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ══════════════════════ #Korea #SouthKorea #Seoul #GSL #Starcraft #Starcraft2 #SC2 #Terran #Zerg #Maru #Dark #Progamer #Gamer #Gaming #JinAir #Blizzard #스타 #스타2 #스타크래프트 #스타크래프트2 #조성주 #박령우 #테란 #저그 #프로게이머 #게이밍 #블리자드 #아프리카 #아프리카tv #진에어
%d bloggers like this: