Anonymous of Holland            -A Dutchman in Korea-

    Helo welcom 2 my websight

Alan Wake Review

Na iets langer dan 4 jaar wachten en hypen is hij deze maand dan eindelijk (toch maar als Xbox exclusive) uitgekomen: Alan Wake!

t22

Alan Wake zou eerst een Xbox 360 game worden die ook naar de PC geport zou worden, wat M$ de mogelijkheid gaf om prachtige DirectX11 plaatjes de wereld rond te sturen om ‘MOOISTE GAME OOIT’ hype te creëren. Toen echter ergens vorig jaar bleek dat de Xbox 360 lineup voor dit jaar bijzonder karig was (met als enige exclusives twee Gaylo games) besloten ze, in true Microsoft style, de pc versie maar te cancellen en de game als Xbox Exclusive aan te smeren.

Dat heeft waarschijnlijk een wrange nasmaak achtergelaten bij de internet community (dat blijven toch nog voornamelijk butthurt pc fanboys die zichzelf elke avond in slaap huilen wegens het feit dat al hun games consoleports zijn) wat uiteindelijk heeft geleid tot honderden zeurende, wenende en kwijlende manchildren die om het hardst riepen hoe kut Alan Wake wel niet is, zonder de game ooit gespeeld te hebben.
Yours truly heeft zich van /v/ niets aangetrokken en is als een volleerde piraat de woeste baren opgegaan om Alan Wake uit te spelen nog voordattie in de winkels lag, en dat is dus na ongeveer 5 dagen speelplezier gelukt!

In Alan Wake speel je een aan lager wal geraakte superschrijver, genaamd (je raadt het al) Alan Wake. Hij heeft 6 crime boeken geschreven, maar nadat hij in z’n laatste boek z’n hoofdpersonage dood heeft laten gaan en z’n fans heeft beloofd een volledig nieuwe reeks te beginnen, krijgt hij last van een writer’s block. Hij neemt samen met zijn vrouw Alice een vakantie naar een hick town ergens in Amerika om tot rust te komen. Aldaar aangekomen spoort z’n vrouw ‘m aan toch maar eens te proberen iets te schrijven. Wake loopt kwaad het vakantiehuisje uit, omdat hij nou juist op vakantie wilde om van de stress af te komen. Dan valt de stroom uit, hoort hij Alice schreeuwen, en wanneer hij terug het huisje in loopt is ze verdwenen.

Het verhaal is het sterkste punt van Alan Wake; langzaam maar zeker komt hij erachter dat hij een verhaal leeft wat hij zelf heeft geschreven, en dat dit verhaal het hele dorpje van Bright Falls met zich mee de duisternis in sleurt. Het verhaal is opgedeeld in 5 episodes en na het einde van elke episode kun je gewoon niet wachten om verder te spelen om te zien hoe het verhaal zich ontplooit. Het is dan ook behoorlijk diepzinnig en ondanks het feit dat het vrij vergezocht is komt het redelijk realistisch over vanwege het feit dat alle personages op een realistische manier op de plotwendingen reageren. Hier geen rambo’s die GUNS BLAZIN’ de vijand tegemoet gaan of dorpelingen die ondanks de schaduwen voor de deur glashard weigeren je te helpen.
Niet dat je echt veel hulp hebt, zeker niet in het begin. Je staat er aanvankelijk alleen voor wanneer je je weg moet banen door de donkere bossen van Bright Falls, op weg naar het dorpje zelf. De tegenstelling duister/licht wordt effectief gebruikt; in de meeste levels is het nacht en wordt je door de spookachtige omgevingen (bossen, verlaten straten, geruïneerde huizen, ondergrondse gangenstelsels) daadwerkelijk naar het licht gepusht. Wake is namelijk kwetsbaar in het donker, maar The Taken (schaduwen van karakters uit Wake’s novels) zijn kwetsbaar in het licht. Wake is dan ook gearmed met een zaklamp om de darkness uit de taken te branden alvorens ze op een portie blauwe bonen te trakteren.

928006_20100507_screen012

De game speelt perfect in op de menselijke angst van het donker. Je rent van lichtpunt naar lichtpunt, constant hopend dat je niet een paar Taken achter je aan hebt en dat het licht waar je naar toe rent niet uit valt voordat je er aankomt. De game beloont je voor je exploratie, maar ik kwam zelf in de bosscenes amper van het pad af, gewoon omdat ik na 10 stappen tussen de torenhoge bomen al zo’n onaangenaam gevoel kreeg dat ik, net zoals ik in het echt waarschijnlijk zou doen, het toch maar op een rennen zette richting de dichtsbijzijnde lantaarn.

De combat is ook behoorlijk cool. Zoals gezegd dien je dus eerst de darkness uit de Taken te branden, alvorens je ze onder handen neemt met je revolver, shotgun, hunting rifle of flare gun. Flashbangs en flares werken als granaten. De combat werkt intuïtief en gaat lekker vlot. Er is geen coversysteem (de Taken bewerken je lijf immers het liefst met een hakbijl, niet met een geweer) maar door toevoeging van een dodge knop krijg je toch wat tactische mogelijkheden. Een ander groot pluspunt is dat het spel je niet afstraft wanneer je confrontatie uit de weg gaat. Vandaag nog kwam er opeens een gigantische horde Taken achter me aan, terwijl ik net een generator aan de praat had gekregen. Ik dropte een flare, waar ze van terugdeinsden, en sprintte naar de lift waarmee ik naar een hoger gelegen platform kon komen. Terwijl een bijl net naast me in de grond hakt, bereik ik de lift en vervagen de schaduwen in het licht van de bovenhangende lamp. Dit soort adrenalinepompende momenten zul je vaak tegen komen in Alan Wake, en de ‘MO-THER-FUCKER’s, ‘HO-LEE-SHIT’s en ‘PFFFF’s waren dus niet van de lucht.
De ‘DAMN STRAIGHT NIGGAH, YOU CAN’T FUCK WITH ME’s overigens ook niet. Mensen die me kennen zullen weten dat ik graag veel scheld als ik bangig ben, en Alan Wake is op momenten zo spannend dat het leek alsof ik Tourettes had.

Aldus, er moeten toch ook wel minpunten aan deze game zitten, toch? Jazeker.
De graphics zijn het meest voor de hand liggende voorbeeld. Ze zijn echt heel slecht. De textures hebben soms ongeveer dezelfde resolutie als die van Maffia (1, niet 2), de lipsynch is zo slecht dat je je afvraagt of je een aflevering van South Park zit te kijken, en clipping is aan de orde van de dag (Ik geef je een knuffel! Whoops, ik stopte even m’n geweer door je rug, sorz!). Gelukkig is het belangrijkste in graphische zin, de licht/duisternis tegenstelling, dan weer wel perfect uitgewerkt, met erg realistische schaduwen die volledig dynamisch zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een game uit 2010 er niet uit hoort te zien als een launchtitle.
Een ander minpunt is de vergezochtheid van sommige van de ‘missies’. In Dead Space kon ik het nog vergeven dat er telkens iets nieuws kapot ging wanneer ik het vorige had gerepareerd, maar Alan Wake gaat soms toch echt te ver. Een voorbeeld van wat niet zou misstaan in deze game:
“Alan, je moet naar het gemeentehuis!” >loop over de weg >ohjee er valt een boom op de weg >loop door het bos >kom bij de stad >ohjee er staat een hek omheen >loop via een verlaten fabriek het dorp in >loop de hoofdstraat door >ohjee we kunnen niet verder, we moeten via de kerk (wtf?) >loop de kerk in >ohjee de achterdeur zit op slot, we moeten via de catacomben >loop door de catacomben >ohjee de deur van het gemeentehuis zit op slot, we moeten via het dak >etc.
Ik snap dat het nodig is voor de game omdat je anders in 10 seconden klaargespeeld bent, maar goddamn wat wordt her toch irritant op een gegeven moment.

928006_20100507_screen053

Verder is er eigenlijk verdacht weinig aan te merken, behalve misschien de nogal levenloze voice actor die ze voor Wake hebben gebruikt. Je vindt gedurende de game allerlei pagina’s uit het manuscript wat Wake dus supposedly heeft geschreven, en hoewel ze stuk voor stuk erg interessant zijn verpest zijn monotone stem het een en ander. Maar dat is een nogal kleine gripe.

Uiteindelijk kan ik dus tot geen andere conclusie komen dan de volgende:
Alan Wake is made of win, an
d whoever buys it should feel good!
Verdict: 8.5/10

Advertisements

5 comments on “Alan Wake Review

 1. Niec
  16 May 2010

  Nu wil ik em ook ;_;

 2. Koen
  16 May 2010

  Dude, hoe loopt het spel af? :P Ga je ook RDR spelen/downloaden?

 3. Harry d. Busdriver
  16 May 2010

  Koen, ik zou zeggen maak een post op /v/ en binnen 4 replies is het einde voor je verpest =p
  Ennuh, ja, RDR is al gedownload maar helaas zijn de Dual Layer dvd’s op, dus hij is naast Lost Planet 2 op dvd’tjes aan het wachten ;_;

 4. Koen
  16 May 2010

  Is Lost Odyssey het kopen waard? Ik kan hem namelijk ruilen voor twee k*t spellen die ik nog heb liggen….

 5. Harry d. Busdriver
  17 May 2010

  Lost Odyssey is de beste JRPG die ik ooit heb gespeeld.
  That said, you wouldn’t like it. JRPG’s lijken me niet echt jouw cup of tea to be honest. Je kan ‘t proberen natuurlijk.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 15 May 2010 by in Games, Reviews and tagged , , .

For e-mail updates!

Join 64 other followers

Forgotten Tomes

Statistics

 • 24,545 Minds Expanded

Instagram

Apparently, this passes for #art in #Korea. 
Eh, I'll take it. 
#StarWars #스타워즈 #Museum #미술관 #Stormtrooper #스톰트루퍼 #DarthVader #다스베이더 #LukeSkywalker #루크스카이워커 Final picture of the day:
A really, really #happy #Gumiho #고병재 after winning his first ever #GSL #Final. 
After the match, he said the first thing he's going to do is absolutely nothing for at least 5 days since getting this far in the GSL was a lot harder than he had imagined. 
Take a rest, 병재야, you deserved it. 
#Starcraft #Starcraft2 #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #스타크래프트 #esports #gaming #progamer #Korea #Terran #SouthKorea #게임 #Gumiho #고병재 with his friends, celebrating his #GSL #Finals #victory over #soO. 
#Starcraft #Starcraft2 #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #스타크래프트 #esports #gaming #progamer #Korea #Gumiho #고병재 asked me for a picture after I won the #GSL #final against #soO #어윤수 today. Thought I'd humor him. 
#Starcraft #Starcraft2 #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #esports #gaming #progamer #Terran #스타크래프트 #테란 #파이널 And once again your #GSL #Final #winner is NOT #soO! 
Congratulations to #Gumiho #고병재 for his first win, and apologies for Instagram's focusing being so crap. 
#Starcraft #Starcraft2 #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #esports #gaming #progamer #Zerg #Terran #어윤수 #테란 #저그 #videogames The #Alien #Anthology 35th #Anniversary Edition Bluray #Boxset is safely in my hands where #RidleyScott can't touch it. 
Now to find a #Bluray player so I can actually watch it.. #에이리언 #블루레이 #세트
%d bloggers like this: