Anonymous of Holland            -A Dutchman in Korea-

    Helo welcom 2 my websight

Spotlight on: Bestseller [KOR, 2010, Horror, 117 min.]

Als je de kans zou hebben Alan Wake met The Sixth Sense te combineren en er een film van te maken, zou je het dan doen?

T22

Gelukkig heeft iemand in Korea deze vraag met 'Neuk ja!' beantwoord, want anders was ik nu geen halfreview/halfaanprijzing van Bestseller aan het schrijven.
De film begint wanneer schrijfster Baek Hee-Soo, auteur van enkele best selling novels, beschuldigd wordt van plagiaat. Haar carrière wordt met de grond gelijk gemaakt en ook haar sociaal leven lijdt onder de aantijgingen die ze zelf glashard blijft ontkennen. Enkele jaren later krijgt ze echter een verzoek van haar agent om het nog één keer te proberen. Het hele plagiaat verhaal is al een tijdje over gevlogen, en Baek voelt ook aan dat het tijd is om met een nieuw boek op de markt te komen voordat iedereen haar helemaal vergeten is. Haar manager overtuigt haar dat ze nog genoeg fans heeft, en biedt aan voor haar en haar dochtertje een korte vakantie te organiseren in een afgelegen dorp, in een oude woning naast het water waar schrijvers al tijden heen gaan om inspiratie op te doen.
Eenmaal daar aangekomen begint de film enorm op het begin van Alan Wake te lijken; de dorpsbewoners zijn stuk voor stuk goedaardige dommeriken en de schrijfster wil het liefst alleen gelaten worden in haar afgelegen woning. Vooral de korte scène met Baek en haar dochter op de kleine pier naast hun vakantiehuis lijkt zo uit het art book van Alan Wake te komen.
Het verhaal slaat echter een andere weg in wanneer Baek's dochter, Yeun-Hee, een wel erg onzichtbaar vriendje maakt in het oude, krakende huis. Vanaf dat moment volgen een aantal geweldige twists elkaar op, wat ervoor zorgt dat de film geen enkel moment de kant in gaat waarvan je nu misschien denkt dat 'ie zal gaan.

Best_seller_still09
Bestseller is namelijk geen ordinaire horrorfilm. Waar de makers enkele momenten duidelijk de kans hadden om het klassieke meisje-met-lang-zwart-haar uit de kast te trekken (meer dan eens letterlijk) is er gelukkig voor gekozen om dit niet te doen. Dat maakt de film des te enger, omdat het niet echt duidelijk is wie nu de slechterik is. Alle horror komt in deze film van binnenin de personages, en dat is iets wat veel filmmakers van tegenwoordig schijnbaar niet meer op kunnen brengen.
Het verhaal maakt, ondanks zijn gigantische tweest al halverwege de film (dat ze dat aandurfden is al een stevige pat on the back waard) en nog een aantal andere opmerkelijke plotwendingen een coherente indruk, in tegenstelling tot de afgelopen 12 Aziatische horrorfilms die ik heb gezien. In plaats van constant naar de 'it's the ghosts, stupid!' plotgenerator te grijpen, rijgen de schrijvers van Bestseller een aangrijpend plot aan elkaar wat ook daadwerkelijk ergens op slaat. Dit is duidelijk een film met klasse. Okay, de sneeuw in de laatste paar scènes is de nepste die ik in tijden nog gezien heb, maar dat is zo ongeveer de enige fout in een verder geniale film.

Het plot is geweldig; de sfeer is geweldig; de muziek is geweldig; de acteurs zijn geweldig; deze hele film is geweldig.

 You'd be a fool to pass this up.
Check out the torrent here.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 31 March 2011 by in Film, Reviews and tagged , .

For e-mail updates!

Join 64 other followers

Forgotten Tomes

Statistics

  • 23,912 Minds Expanded

Instagram

Of course I had to take a picture with the absolute king of the day #Splyce #Zerg #Solar #강민수 and #Protoss team leader #herO #김준호 because I don't get to see them very often. 
Team herO was also in really good spirits while Solar was kicking ass and taking names in the #Twitch #Starcraft2 #VSL in #Seoul yesterday. 
#Starcraft #SC2 #스타크래프트2 #스타2 #스타크래프트 #Gaming #esports #God #2: #Splyce #Solar absolutely wrecking everything in his way at #Twitch #Starcraft2 #VSL in #Seoul. 
#Starcraft #sc2 #스타2 #스타크래프트2 #스타크래프트 #강민수 #신 #Zerg #저그 #Gaming #esports An actual #God at work at the #Starcraft2 #Twitch #VSL yesterday. 
#ByuN #변 #변현우 #sc2 #스타크래프트2 #스타2 #Starcraft #스타크래프트 #테란 #Terran #Korea #Seoul #Gaming #esports Turning #30 might not actually be the worst thing in the world.
Last year, I was swamped with university work, but this year I could take the whole day off to do only the things I wanted to. 
Another #happy #birthday in #Korea! 
#생일 #서른 #서른살 #verjaardag #dertig Another beautiful #spring day in #Seoul. Recently, I've been going #outside a lot more than I used to, and I'm not disliking it. The middle of this #park has a huge grass field where lots of people from the neighborhood were playing. #Korean parks are cute. 
#공원 #서울 #서리풀공원 #자연 #Easter? 
A #celebration, perhaps? 
A #chocolate-y feast? 
A #springtime #festivity? 
A certain #Christian #holiday? 
The #resurrection of a certain #Holy man? 
Why don't #Americans #celebrate Easter?
%d bloggers like this: